Ogłoszenia targów i szkoleń
Nauka gotowania według zasad ajurwedy
Status | |
---|---|
Miejsce | Polska Warszawa, Starówka |
Data rozpoczęcia | 2011-05-22 |
Data zakończenia | 2011-05-22 |
www | http://www.alcha.pl/?page_id=280 |
alcha.osrodek@alcha.pl |
Kontakt
Alcha - Ośrodek Rozwoju Osobistego
ul. Freta 14 lok.2
00-227 Warszawa
www.alcha.pl
tel: 608 028 124
e-mail: alcha.osrodek@alcha.pl
Opis
Termin: 22 maja 2011
Miejsce: Warszawa
Prowadząca: Elżbieta Żuk-Widmańska
Ajurweda to „wiedza życia”, bądź „sztuka życia” – najstarszy na świecie system medyczny i filozoficzny, wywodzący się ze starożytnych Indii. Mimo iż powstał około pięć tysięcy lat temu, dziś nie traci nic ze swojej aktualności.
Ajurweda traktuje ciało i umysł jako całość. Ajurwedyjska wiedza medyczna ujmuje człowieka holistycznie.
Jest to nauka o nas samych, pozwala nam zrozumieć naszą naturę i odkryć nasze potrzeby. Zawiera nie tylko wskazówki dotyczące leczenia chorób ale i przepisy na to – co jeść, jak dbać o siebie, jak żyć by pozostać w harmonii, szczęściu, zachowując zdrowie i długie życie.
W trakcie warsztatu w sposób przystępny i praktyczny przekażemy, jak w codziennym życiu wykorzystać tą starożytną wiedzę. Powiemy w jaki sposób się odżywiać, jak oczyszczać organizm aby zachować zdrowie i młody wygląd.
Jedzenie jest jedną z najważniejszych czynności w naszym życiu. Jak popularnie się mówi „jesteśmy tym co jemy”.
Według ajurwedy jedzenie jest pierwszym podstawowym lekarstwem, używanym do zapobiegania chorobom jak i do ich leczenia.
Od tego co jemy, w jaki sposób i w jakich ilościach zależy nasze zdrowie, zarówno psychiczne, fizyczne jak i mentalne.
Dania kuchni ajurwedyjskiej są proste i szybkie do przygotowania a produkty i przyprawy łatwo dostępne. Codziennie poświęcamy czas na przygotowanie posiłków zadbajmy aby były one zdrowe i pożywne.
W trakcie warsztatu :
* Poznasz – właściwości przypraw, produktów, sposoby oczyszczania organizmu, zasady spożywania posiłków według ajurwedy.
* Nauczysz się – przygotowywać proste i smaczne potrawy które,wspomagają trawienie, poprawiają odporność i dodają energii.
* Planować dzień według zasad ajurwedy.
* Nauczymy się określać jakim typem konstytucyjnym/energetycznym jesteśmy według ajurwedy dzięki temu łatwo nam będzie dopasować indywidualnie dietę.
Razem ugotujemy i zjemy przygotowany posiłek.
Każdy uczestnik otrzymuje skrypt z przepisami.
Warsztat składa się z części praktycznej i teoretycznej.
Prowadząca: Elżbieta Żuk-Widmańska
Ajurwedą zajmuje się od 2004 roku. Wiedzy i masaży ajurwedyjskich uczyła się w Instytucie Jiva Ayurveda w Indiach, Faridabad pod kierunkiem Doktora Partapa Chauhana. Ukończyła szkolenie w zakresie “Ayurvedic Massage and Treatment”, “Ayurveda and Rejuvenation” , ” Ayurvedic cooking and life style”.
W School of Ayurveda and Pancha Karma w Kanoor, Kerala ukończyła kurs z zakresu masaży ajurwedyjskich “Ayurvedic body work” .
Brała udział w warsztacie “Ajurweda a świadomość ciała” prowadzonym przez Donalda Van Howtena.
Prowadzi warsztaty kulinarne uczące przygotowywania posiłków według zasad ajurwedy oraz uczy kobiety jak dbać o siebie stosując metody naturalne.
O ajurwedzie mówi:
“Według mnie, ajurweda to nauka o podejmowaniu decyzji, a podejmujemy je w każdej chwili. Chodzi o to aby były one korzystne dla nas z perspektywy całego życia. Jest to możliwe, kiedy umysł jest spokojny, wyciszony i zrównoważony. Jak to osiągnąć ? Tego właśnie uczy nas ajurweda.
Pomimo iż liczy sobie ponad 5 tysięcy lat, nie straciła nic ze swojej aktualności. Jej zasady są niezmienne i uniwersalne, na tym polega jej piękno. ”
Termin:
22 maja 2011 (niedziela), godzina: 9.00 – 14.00
Cena:
195 złotych
Warunkiem uczestnictwa w zajęciach jest zgłoszenie mailowe lub telefoniczne potwierdzone opłatą za warsztat.
Przyjmujemy tylko zgłoszenia potwierdzone wpłatą.
konto ośrodka:
Alcha Ośrodek Rozwoju Osobistego Inteligo
PKO BP50 1020 5558 1111 1355 6440 0058