Drogi Użytkowniku AdBlocka/uBlocka:
Aby poprawnie wyświetlać treść naszej strony, wyłącz AdBlocka/uBlocka lub dodaj wyjątek dla naszej domeny.

Ogłoszenia targów i szkoleń

Nauka gotowania według zasad ajurwedy

Nauka gotowania według zasad ajurwedy
Status
Miejsce Polska Warszawa, Starówka
Data rozpoczęcia 2011-05-22
Data zakończenia 2011-05-22
www http://www.alcha.pl/?page_id=280
Email alcha.osrodek@alcha.pl
Kontakt
Alcha - Ośrodek Rozwoju Osobistego ul. Freta 14 lok.2 00-227 Warszawa www.alcha.pl tel: 608 028 124 e-mail: alcha.osrodek@alcha.pl
Opis
Termin: 22 maja 2011 Miejsce: Warszawa Prowadząca: Elżbieta Żuk-Widmańska Ajurweda to „wiedza życia”, bądź „sztuka życia” – najstarszy na świecie system medyczny i filozoficzny, wywodzący się ze starożytnych Indii. Mimo iż powstał około pięć tysięcy lat temu, dziś nie traci nic ze swojej aktualności. Ajurweda traktuje ciało i umysł jako całość. Ajurwedyjska wiedza medyczna ujmuje człowieka holistycznie. Jest to nauka o nas samych, pozwala nam zrozumieć naszą naturę i odkryć nasze potrzeby. Zawiera nie tylko wskazówki dotyczące leczenia chorób ale i przepisy na to – co jeść, jak dbać o siebie, jak żyć by pozostać w harmonii, szczęściu, zachowując zdrowie i długie życie. W trakcie warsztatu w sposób przystępny i praktyczny przekażemy, jak w codziennym życiu wykorzystać tą starożytną wiedzę. Powiemy w jaki sposób się odżywiać, jak oczyszczać organizm aby zachować zdrowie i młody wygląd. Jedzenie jest jedną z najważniejszych czynności w naszym życiu. Jak popularnie się mówi „jesteśmy tym co jemy”. Według ajurwedy jedzenie jest pierwszym podstawowym lekarstwem, używanym do zapobiegania chorobom jak i do ich leczenia. Od tego co jemy, w jaki sposób i w jakich ilościach zależy nasze zdrowie, zarówno psychiczne, fizyczne jak i mentalne. Dania kuchni ajurwedyjskiej są proste i szybkie do przygotowania a produkty i przyprawy łatwo dostępne. Codziennie poświęcamy czas na przygotowanie posiłków zadbajmy aby były one zdrowe i pożywne. W trakcie warsztatu : * Poznasz – właściwości przypraw, produktów, sposoby oczyszczania organizmu, zasady spożywania posiłków według ajurwedy. * Nauczysz się – przygotowywać proste i smaczne potrawy które,wspomagają trawienie, poprawiają odporność i dodają energii. * Planować dzień według zasad ajurwedy. * Nauczymy się określać jakim typem konstytucyjnym/energetycznym jesteśmy według ajurwedy dzięki temu łatwo nam będzie dopasować indywidualnie dietę. Razem ugotujemy i zjemy przygotowany posiłek. Każdy uczestnik otrzymuje skrypt z przepisami. Warsztat składa się z części praktycznej i teoretycznej. Prowadząca: Elżbieta Żuk-Widmańska Ajurwedą zajmuje się od 2004 roku. Wiedzy i masaży ajurwedyjskich uczyła się w Instytucie Jiva Ayurveda w Indiach, Faridabad pod kierunkiem Doktora Partapa Chauhana. Ukończyła szkolenie w zakresie “Ayurvedic Massage and Treatment”, “Ayurveda and Rejuvenation” , ” Ayurvedic cooking and life style”. W School of Ayurveda and Pancha Karma w Kanoor, Kerala ukończyła kurs z zakresu masaży ajurwedyjskich “Ayurvedic body work” . Brała udział w warsztacie “Ajurweda a świadomość ciała” prowadzonym przez Donalda Van Howtena. Prowadzi warsztaty kulinarne uczące przygotowywania posiłków według zasad ajurwedy oraz uczy kobiety jak dbać o siebie stosując metody naturalne. O ajurwedzie mówi: “Według mnie, ajurweda to nauka o podejmowaniu decyzji, a podejmujemy je w każdej chwili. Chodzi o to aby były one korzystne dla nas z perspektywy całego życia. Jest to możliwe, kiedy umysł jest spokojny, wyciszony i zrównoważony. Jak to osiągnąć ? Tego właśnie uczy nas ajurweda. Pomimo iż liczy sobie ponad 5 tysięcy lat, nie straciła nic ze swojej aktualności. Jej zasady są niezmienne i uniwersalne, na tym polega jej piękno. ” Termin: 22 maja 2011 (niedziela), godzina: 9.00 – 14.00 Cena: 195 złotych Warunkiem uczestnictwa w zajęciach jest zgłoszenie mailowe lub telefoniczne potwierdzone opłatą za warsztat. Przyjmujemy tylko zgłoszenia potwierdzone wpłatą. konto ośrodka: Alcha Ośrodek Rozwoju Osobistego Inteligo PKO BP50 1020 5558 1111 1355 6440 0058